Med årets tema «Vær raus» oppfordrer vi alle til å vise raushet i hverdagen. Å være raus med seg selv og andre kan bidra til god psykisk helse.
Årets tema er det siste i rekken i treårsperioden hvor «identitet og tilhørighet» har vært et overordnet tema. Opplevelsen av tilhørighet og det å være trygg på egen identitet, er grunnleggende for vår psykiske helse. I 2016 snakket man om viktigheten av disse faktorene i møte med livets endringer, i fjor la man vekt på det å ha noe å glede seg over i hverdagen, og det å skape en meningsfull hverdag for seg selv og andre.
Men hva skjer når vi møter mennesker som er ulike oss selv? Har ulikhetene plass i fellesskapet, i samfunnet? Og klarer vi å akseptere disse ulikhetene?
I 2018 ønsker Verdensdagen derfor å vektlegge en viktig egenskap vi mennesker er født med, nemlig raushet. Raushet kan bety mye, og i årets kampanje har man fokus på hvordan raushet kan gi bedre psykisk helse. Som kampanjetema har man valgt et ord som vekker positive assosiasjoner og som oppfordrer til en aktiv handling: «Vær raus».
Sør-Varanger filmklubb samarbeider i år med avdeling for Psykisk Helse og Rus i Sør-Varanger kommune og viser den danske filmen TEAM HURRICANE fra 2007. Det vil være en ekstern innleder som snakker litt om tema og Verdensdagen før filmen vises.
NB: Visningen er gratis og åpen for alle.
TEAM HURRICANE (2017) vises i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse 2018 der temaet er VÆR RAUS.
Filmomtale:
Filmen TEAM HURRICANE er et portrett av åtte danske jenter i 14-17 årsalderen; Ida, Sara, Eja, Mathilde, Mia, Zara, Ira og Maja. Åtte ulike, spennende og unike personligheter. Vi får tid til å bli kjent med dem alle en-til-en, hva de elsker og hva de bekymrer seg for, og vi blir kjent med dem som del av en gruppe. En gruppe som er rørende tolerant, beskyttende og god. Dette er ikke stereotypiske ungdomskarakterer kuttet i papp, men organiske, punka og reflekterte personligheter. Rammefortellingen er at deres fristed, klubben, deres base hvor de får uttrykke seg artistisk, trene og utfolde seg sammen, er i ferd med å legges ned. Nedleggelse er uholdbart, men skal de ut skal de i alle fall ut med stil, og bestemmer seg for å arrangere en kunstutstilling!
Nå er filmens story nokså sjarmerende og varm i seg selv, men det som løfter Team Hurricane er filmens stil: Like punkete og mangefasettert som karakterene den speiler. Filmen er til de grader et overflødighetshorn av deilige visuelle og audiovisuelle påfunn. Split screens i det uendelige, grelle fonter og tekstplakater, 90-talls datamaskinestetikk, instagram, videodagbøker, montasjer, slow-motion, tidenes rulletekst, alt – og mere til – former seg uanstrengt som en stream of conciousness til å bli et høyst originalt kunstverk. Filmen er også stappfull av gullkorn på musikksiden fra de siste tiårene, kanskje aller helst fra regissørens egne formative tiår; 90-tallet.
Tittel: Team Hurricane
Danmark, 2017
Originaltittel: Team Hurricane
Regi/Manus: Annika Berg
Med: Eja Penelope Roepstorff, Sara Morling, Maja Leth Bang, Ida Glitre, Ira Rønnenfelt, Zara Munch Bjarnum
Språk: Dansk, engelsk tekst
Lengde: 1 t. 36 min.
Aldersgrense: 9 år